Avem grija de inima ta!

Adresa:

B-dul Unirii 57, Sector 3, Bucuresti

Cardiopatia ischemica

Cardiopatia ischemica este o afectiune cauzata de modificari la nivelul vaselor de sange care iriga muschiul inimii (miocard), respectiv la nivelul arterelor coronare. Acestea sunt reprezentate de catre artera coronara stanga (care se imparte ulterior in artera descendenta anterioara si artera circumflexa), respectiv de artera coronara dreapta, care iau nastere la originea aortei si asigura inimii oxigenul si substantele nutritive necesare in vederea indeplinirii functiei de “pompare” a sangelui in intreg organismul.

Cauza principala a cardiopatiei ischemice este reprezentata de stenoze (ingustari), cel mai frecvent aterosclerotice (prin depuneri de grasime), la nivelul peretilor arterelor coronare, acestea putand evolua fie progresiv, cu ingustare treptata si angina pectorala, fie brusc, cu ruptura unei placi de aterom instabile si tromboza supraadaugata, manifestata prin aparitia infarctului miocardic acut.

Consecinta aparitiei stenozelor la nivelul arterelor coronare este reducerea fluxului sangvin si, implicit, a aportului miocardic de oxigen in teritoriul afectat. Daca in conditiile unui aport normal de sange muschiul cardiac si inima ca intreg pot asigura o functionare adecvata a organismului in conditii extrem de variate (ex. de la repaus, cu o solicitare minima, pana la eforturi fizice intense, cu solicitare maximala), situatia se schimba in conditiile aparitiei ingustarilor semnificative ale arterelor coronare. Astfel, daca o stenoza relativ redusa (cu o ingustare a lumenului arterei coronare afectate sub 50%), poate fi compensata prin mecanisme specifice si poate ramane asimptomatica, stenoze mai accentuate pot duce la un aport insuficient de oxigen in conditii de solicitare (ex. efort fizic, tahicardie etc.) si la aparitia anginei pectorale. Pe masura agravarii gradului de stenoza, se poate asocia si o agravare a simptomatologiei, cu aparitia anginei la eforturi progresiv mai mici, ulterior si in repaus.

Read more „Cardiopatia ischemica”

Cum sa va alegeti medicul cardiolog?

Alegerea medicului potrivit poate sa fie un proces confuz pentru dumneavoastra, insa nu este. Majoritatea pacientilor vad pentru prima oara un cardiolog atunci cand sunt trimisi de catre un medic generalist. Poate fi un sentiment de neliniste atunci cand realizati ca aveti nevoie de un specialist pentru inima dumneavoastra.

In cazul in care ati avut deja o experienta neplacuta cu un alt medic cardiolog sau cautati un alt medic, acest aspect devine si mai intimidant. Incepeti sa faceti comparatii cu medicii prietenilor, ai membrilor familiei sau ai colegilor, aceasta fiind o modalitate buna de a incepe.

Chiar daca aveti o trimitere de la un medic sau o recomandare de la un prieten, este foarte important sa faceti singur cercetari si sa va gasiti medicul cardiolog care credeti ca este potrivit.

Asa ca este foarte important ca acest medic cardiolog sa fie experimentat. Veti avea nevoie, de asemenea, de o persoana care se potriveste cu stilul dumneavoastra de comunicare. Primul pas spre imbunatirea sanatatii inimii este sa faceti o alegere bine informata.

Read more „Cum sa va alegeti medicul cardiolog?”